lauantai 7. maaliskuuta 2015

Pataleipää

Tämän lauantain herkkuleivonnainen oli kuuluisaakin kuuluisampi pataleipä.
Monessa blogissa ja lehtijutussa nähty leipä, jota ehkä kaikki muut, paitsi tämä hämäläinen on jo ehtinyt kokeilla.



Vihdoinkin sain aikaiseksi tehdä tätä herkkua ja nautimme leivästä lounaskeiton kanssa. 
(Joo, koko leipä meni kerralla! :) )
 

Todella hyvää, todella helppo tehdä. Leivän juju on pitkä nostatusaika, jolla tulee sitkoa ja makua. Kuumassa padassa paistaminen tekee leipään ihanan kovan kuoren ja sisältä leipä säilyy suloisen pehmeänä.


 Jos et vielä ole kokeillut, niin tässä ohje, jolla leivän tein: 

7dl vehnäjauhoja (korvasin osan kaurahiutaleilla ja -leseillä)
1tl kuivahiivaa
2tl suolaa
3-4dl reilusti lämmintä vettä
Oman maun mukaan siemeniä yms.

Sekoita kulhossa kuivat aineet.Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi,älä vaivaa.Peitä kulho tuorekelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 12-22h.
Laita pata kansineen uuniin ja uuni lämpenemään 225 asteeseen.Kumoa jauhotetulle pöydälle taikina ja kääntele itsensä yli muutaman kerran,älä vaivaa.Peitä kelmulla ja anna levätä puoli tuntia.
Nosta kuuma(!)pata pöydälle (sipaise tilkka öljyä pintaan) ja laita taikina siihen.Paista kannella peitettynä puoli tuntia,poista kansi ja paista vielä vartti kunnes pinta on kullanruskea.


Syö ja nauti!

Hanna

4 kommenttia:

  1. Vielä en ole testannut, mutta koska täältä löytyy sama pata kuin sinulta... Niin ehdottomasti lähtee testaukseen. Huomenna kokeilen, olen himoinnut testata tätä jo pitkään. Rakastan kovakuorisia, ns.painavia leipiä. :)

    Iloista viikonloppua. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun Kokki-padasta tuli Pataleipäpata, kun ei se käy tolle uudelle induktioliedelle! ;)

      Hyviä leipämaistiaisia! <3

      Poista
  2. Onpas rapsakkaan näköinen leipä! Näyttää niin hyvältä, että pitää kokeilla!
    Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Kovakuoristen leipien rakastajille sopiva leipä, niin hyvää! :)

      Poista